Creëer een weelderig onderwaterparadijs met kunstplanten in je aquarium

kunstplanten aquarium

Kunstplanten in het aquarium: Een prachtige en onderhoudsvriendelijke keuze

Het creëren van een levendige en weelderige onderwaterwereld is een droom van veel aquariumliefhebbers. Naast levende planten zijn kunstplanten een uitstekende keuze om de schoonheid en sfeer van het aquarium te versterken. Ze bieden talloze voordelen en zijn een onderhoudsvriendelijke optie voor zowel beginnende als ervaren aquarianen.

Een van de belangrijkste voordelen van kunstplanten is dat ze geen speciale zorg of verlichting nodig hebben. In tegenstelling tot levende planten hebben ze geen behoefte aan voedingsstoffen of CO2-supplementen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden geplaatst op plaatsen waar echte planten niet kunnen overleven, zoals in de buurt van stromingspompen of in donkere hoeken van het aquarium.

Een ander voordeel is dat kunstplanten geen invloed hebben op de waterkwaliteit. Levende planten kunnen soms bijdragen aan schommelingen in de pH-waarde of algengroei, maar kunstplanten hebben hier geen invloed op. Dit maakt het gemakkelijker om een stabiele en gezonde leefomgeving voor vissen te behouden.

Daarnaast bieden kunstplanten ook flexibiliteit in het ontwerp van het aquarium. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten, waardoor je eindeloos kunt experimenteren met verschillende composities en thema’s. Of je nu een natuurlijk ogend aquarium wilt creëren of juist een kleurrijk en fantasierijk onderwaterlandschap, kunstplanten bieden de mogelijkheid om je creativiteit de vrije loop te laten.

Een ander belangrijk aspect is dat kunstplanten geen voortdurende verzorging nodig hebben. Ze hoeven niet te worden gesnoeid, bemest of beschermd tegen plantenetende vissen. Dit maakt ze ideaal voor drukke aquarianen die niet altijd de tijd hebben om zich bezig te houden met het onderhoud van levende planten.

Hoewel kunstplanten vele voordelen bieden, is het belangrijk om op te merken dat ze niet dezelfde voordelen hebben als levende planten als het gaat om het zuiveren van water en het produceren van zuurstof. Als je aquarium sterk afhankelijk is van deze functies, kan het raadzaam zijn om een combinatie van kunst- en levende planten te overwegen.

Kortom, kunstplanten zijn een prachtige en onderhoudsvriendelijke keuze voor aquarianen die op zoek zijn naar gemak en flexibiliteit in hun aquariumontwerp. Ze voegen schoonheid en sfeer toe aan elke onderwaterwereld zonder extra zorg of speciale vereisten. Of je nu net begint met je eerste aquarium of al jarenlang ervaring hebt, kunstplanten kunnen een geweldige aanvulling zijn op jouw aquatische paradijs.

 

9 Veelgestelde Vragen over Kunstplanten voor in een Aquarium

 1. Wat is het verschil tussen kunstplanten en echte planten voor in een aquarium?
 2. Welke kunstplanten zijn geschikt voor mijn aquarium?
 3. Hoe voeg ik kunstplanten toe aan mijn aquarium?
 4. Wat zijn de beste soorten kunstplanten voor mijn aquarium?
 5. Hoe verzorg ik kunstplanten in mijn aquarium?
 6. Waar kan ik goedkope kunstplanten voor mijn aquarium vinden?
 7. Welke materialen worden gebruikt om kunstplantaquariums te creëren?
 8. Wat moet je weten als je eerste keer eigenaar bent van eigen aquaria met kunstplantaquariums?
 9. Hoe beïnvloeden de lichtomstandigheden het groeien van plantaardige aquaria met kunstmatige plantsoorten?

Wat is het verschil tussen kunstplanten en echte planten voor in een aquarium?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen kunstplanten en echte planten voor in een aquarium. Hier zijn de belangrijkste punten om te overwegen:

 1. Levend versus nep: Het meest voor de hand liggende verschil is dat echte planten levende organismen zijn, terwijl kunstplanten gemaakt zijn van plastic of ander synthetisch materiaal. Echte planten hebben wortels, bladeren en groeien daadwerkelijk, terwijl kunstplanten statisch en onveranderlijk zijn.
 2. Onderhoud: Echte planten vereisen meer onderhoud dan kunstplanten. Ze hebben voedingsstoffen nodig, zoals CO2 en meststoffen, evenals de juiste verlichting om te groeien. Bovendien moeten ze regelmatig worden gesnoeid om overwoekering te voorkomen. Kunstplanten daarentegen hebben geen speciale zorg nodig en vereisen geen snoei of voedingsstoffen.
 3. Waterkwaliteit: Echte planten dragen bij aan het behoud van een gezonde waterkwaliteit in het aquarium. Ze absorberen nitraten en fosfaten, waardoor ze helpen bij het verminderen van algenproblemen en het zuiver houden van het water. Daarnaast produceren ze zuurstof tijdens fotosynthese, wat gunstig is voor vissen en andere levende wezens in het aquarium. Kunstplanten hebben geen invloed op de waterkwaliteit op deze manier.
 4. Esthetiek: Hoewel kunstplanten tegenwoordig steeds realistischer worden gemaakt, kunnen echte planten nog steeds een meer natuurlijke uitstraling geven aan het aquarium. Echte planten hebben een levendige kleur en textuur, terwijl kunstplanten er soms iets kunstmatiger uitzien. Dit kan echter ook afhangen van de kwaliteit van de kunstplanten die je kiest.
 5. Flexibiliteit: Kunstplanten bieden meer flexibiliteit in termen van ontwerp en compositie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten, waardoor je jouw aquarium naar eigen wens kunt inrichten. Echte planten hebben hun eigen groeipatroon en kunnen soms beperkingen opleggen aan het ontwerp.

Het is belangrijk op te merken dat zowel echte planten als kunstplanten hun eigen voordelen hebben. Echte planten dragen bij aan het biologische evenwicht en de waterkwaliteit, terwijl kunstplanten gemakkelijker te onderhouden zijn en meer flexibiliteit bieden in het ontwerp. Het is uiteindelijk aan jou als aquariaan om te beslissen welke optie het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Welke kunstplanten zijn geschikt voor mijn aquarium?

Er zijn verschillende kunstplanten die geschikt zijn voor gebruik in een aquarium. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 1. Anubias: Anubias is een veel voorkomende keuze vanwege de dikke, groene bladeren die lijken op die van echte planten. Ze gedijen goed in verschillende wateromstandigheden en kunnen worden bevestigd aan decoratiestukken of rotsen.
 2. Java-varen: Java-varen is een andere populaire keuze vanwege de weelderige groene bladeren. Ze kunnen worden geplaatst op de bodem van het aquarium of vastgemaakt aan drijfhout of stenen.
 3. Javamos: Javamos is een klein, fijnbladig mos dat gemakkelijk kan worden bevestigd aan decoratiestukken of achtergronden in het aquarium. Het groeit snel en biedt schuilplaatsen voor vissen en ongewervelde dieren.
 4. Vallisneria: Kunstmatige Vallisneria-planten bootsen de lange, smalle bladeren na van echte Vallisneria-planten. Ze kunnen worden gebruikt als achtergrondbeplanting om hoogte en diepte aan het aquarium toe te voegen.
 5. Cryptocoryne: Kunstmatige Cryptocoryne-planten hebben grote, brede bladeren en voegen een natuurlijke uitstraling toe aan het aquarium. Ze kunnen worden geplaatst op de bodem van het aquarium of vastgemaakt aan decoratiestukken.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kunstplanten die je kiest veilig zijn voor gebruik in een aquarium. Controleer of ze zijn gemaakt van niet-giftige materialen en geen scherpe randen hebben die de vissen kunnen verwonden. Daarnaast is het ook belangrijk om de kunstplanten regelmatig schoon te maken om ophoping van vuil en algen te voorkomen.

Onthoud dat het combineren van kunstplanten met echte planten ook een optie is. Dit kan helpen bij het creëren van een meer natuurlijke en evenwichtige omgeving voor je vissen. Experimenteer met verschillende plantensoorten en arrangementen om een prachtig en levendig aquariumlandschap te creëren dat past bij jouw persoonlijke smaak.

Hoe voeg ik kunstplanten toe aan mijn aquarium?

Het toevoegen van kunstplanten aan je aquarium is een eenvoudig proces dat slechts enkele stappen vereist. Volg deze richtlijnen om kunstplanten op de juiste manier aan je aquarium toe te voegen:

 1. Reinig de kunstplanten: Voordat je de kunstplanten in het aquarium plaatst, is het belangrijk om ze grondig te reinigen. Spoel ze af onder stromend water om eventueel stof of vuil te verwijderen. Gebruik geen zeep of reinigingsmiddelen, aangezien dit schadelijk kan zijn voor de vissen.
 2. Plaats de planten strategisch: Overweeg waar je de kunstplanten wilt plaatsen in het aquarium. Creëer een evenwichtige compositie door planten van verschillende hoogtes en vormen te combineren. Plaats ze op plekken waar je wilt dat ze een visueel accent geven aan het landschap.
 3. Bevestigingsopties: Afhankelijk van het type kunstplant en de inrichting van je aquarium, zijn er verschillende bevestigingsopties beschikbaar. Sommige kunstplanten hebben een verzwaarde basis die ze op hun plaats houdt, terwijl andere kunnen worden vastgezet met zuignappen of speciale clips die aan de achterwand of bodem van het aquarium worden bevestigd.
 4. Plaatsing in substraat (optioneel): Als je wilt dat de kunstplanten er natuurlijker uitzien, kun je ervoor kiezen om ze in substraat te plaatsen, zoals grind of zand. Maak een klein gaatje in het substraat en steek de basis van de kunstplant erin. Druk het substraat voorzichtig aan om ervoor te zorgen dat de plant stevig staat.
 5. Controleer op veiligheid: Zorg ervoor dat de kunstplanten geen scherpe randen of uitstekende delen hebben die de vissen kunnen verwonden. Controleer ook regelmatig of de planten goed blijven zitten en niet losraken.
 6. Onderhoud: Kunstplanten hebben minimaal onderhoud nodig, maar het is nog steeds belangrijk om ze af en toe schoon te maken om ophoping van vuil te voorkomen. Je kunt ze voorzichtig afspoelen onder stromend water of een zachte borstel gebruiken om eventueel vuil te verwijderen.

Onthoud dat kunstplanten geen invloed hebben op de waterkwaliteit, dus je hoeft je geen zorgen te maken over extra verzorging zoals bemesting of snoeien. Geniet van je prachtige onderwaterlandschap met de toevoeging van kunstplanten!

Wat zijn de beste soorten kunstplanten voor mijn aquarium?

Bij het kiezen van kunstplanten voor je aquarium zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de grootte van je aquarium, het type vis dat je hebt en het gewenste esthetische effect. Hier zijn enkele populaire en veelzijdige opties die geschikt kunnen zijn voor verschillende aquaria:

 1. Anubias: Deze plant heeft dikke, leerachtige bladeren die lang meegaan en een natuurlijke uitstraling hebben. Ze gedijen goed in zowel lage als hoge lichtomstandigheden.
 2. Vallisneria: Dit zijn langbladige planten die een weelderig groen effect creëren in het aquarium. Ze kunnen variëren in grootte en zijn geschikt voor zowel grote als kleine aquaria.
 3. Javavaren: Een populaire keuze vanwege de mooie varenachtige bladeren. Javavarens kunnen worden bevestigd aan decoratieve stenen of drijfhout om een natuurlijk ogend effect te creëren.
 4. Cryptocoryne: Deze plant heeft mooie, brede bladeren in verschillende kleuren, variërend van groen tot roodbruin. Ze gedijen goed in gematigd licht en voegen kleur toe aan het aquarium.
 5. Mossen (bijv. Java mos): Mossen voegen textuur toe aan het aquarium en kunnen worden gebruikt om decoratieve elementen zoals stenen of drijfhout te bedekken.
 6. Amazon zwaardplant (Echinodorus): Deze plant heeft grote, langwerpige bladeren die een dramatisch effect creëren in het aquarium.

Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften van je vissen bij het kiezen van kunstplanten. Zorg ervoor dat de planten geen scherpe randen hebben waar vissen zich aan kunnen verwonden, en vermijd planten met giftige eigenschappen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te investeren in kwalitatieve kunstplanten die zijn gemaakt van niet-giftige materialen en die bestand zijn tegen wateromstandigheden. Controleer altijd of de planten geschikt zijn voor gebruik in aquaria voordat je ze aanschaft.

Door een combinatie van verschillende soorten kunstplanten te gebruiken, kun je een gevarieerd en natuurlijk ogend aquariumlandschap creëren. Experimenteer met verschillende vormen, kleuren en hoogtes om een esthetisch aantrekkelijke omgeving te bereiken die zowel jou als je vissen zal bekoren.

Hoe verzorg ik kunstplanten in mijn aquarium?

Het verzorgen van kunstplanten in je aquarium is eenvoudig en vereist weinig inspanning. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je kunstplanten er altijd mooi en levendig uitzien:

 1. Reiniging: Af en toe is het nodig om de kunstplanten schoon te maken. Verwijder voorzichtig eventuele algen of vuil met een zachte borstel of spoel ze af onder stromend water. Zorg ervoor dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt, aangezien dit de kleur of textuur van de planten kan beschadigen.
 2. Plaatsing: Zorg ervoor dat je de kunstplanten op een geschikte plaats in het aquarium plaatst. Vermijd gebieden met sterke stroming, omdat dit de planten kan beschadigen of verplaatsen. Plaats ze ook niet te dicht bij de verwarmingselementen, omdat dit de kunststof bladeren kan beschadigen.
 3. Combinatie met decoraties: Kunstplanten kunnen perfect worden gecombineerd met andere decoraties, zoals rotsen, hout of ornamenten. Dit voegt extra visuele aantrekkingskracht toe aan het aquarium en creëert een natuurlijke uitstraling.
 4. Controleer op schade: Regelmatige controle op eventuele schade aan de kunstplanten is belangrijk. Als je merkt dat er delen zijn afgebroken of losgeraakt, repareer ze dan indien mogelijk of vervang ze indien nodig om te voorkomen dat vissen zich eraan verwonden.
 5. Variatie: Overweeg om af en toe de kunstplanten in je aquarium te veranderen of te roteren. Dit geeft een frisse uitstraling aan het geheel en voorkomt dat vissen zich gaan vervelen.

Onthoud dat kunstplanten geen speciale zorg nodig hebben, maar het is nog steeds belangrijk om regelmatig het algemene onderhoud van je aquarium uit te voeren. Het schoonhouden van het water, het controleren van de waterparameters en het voeden van je vissen blijven essentiële taken voor een gezonde leefomgeving.

Met deze eenvoudige tips kun je genieten van prachtige kunstplanten in je aquarium, waardoor een levendige en kleurrijke sfeer ontstaat zonder de extra inspanning die levende planten vereisen.

Waar kan ik goedkope kunstplanten voor mijn aquarium vinden?

Er zijn verschillende plaatsen waar je goedkope kunstplanten voor je aquarium kunt vinden. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Online winkels: Online winkels zoals bol.com, Amazon, en AliExpress bieden een breed scala aan kunstplanten voor aquariums tegen betaalbare prijzen. Je kunt de productbeschrijvingen en beoordelingen lezen om de juiste keuze te maken.
 2. Speciaalzaken voor aquaristiek: Bezoek lokale speciaalzaken voor aquaristiek in jouw omgeving. Ze hebben vaak een assortiment kunstplanten tegen verschillende prijsklassen. Het voordeel van het kopen bij een fysieke winkel is dat je de planten van dichtbij kunt bekijken en hun kwaliteit kunt beoordelen voordat je ze aanschaft.
 3. Aquariumbeurzen en -tentoonstellingen: Beurzen en tentoonstellingen gericht op aquaristiek zijn uitstekende plekken om goedkope kunstplanten te vinden. Deze evenementen brengen verkopers en liefhebbers samen, waardoor je vaak interessante deals kunt vinden.
 4. Tweedehands marktplaatsen: Kijk op online tweedehands marktplaatsen zoals Marktplaats of Facebook Marketplace. Hier vind je vaak mensen die hun gebruikte kunstplanten voor aquariums verkopen tegen lagere prijzen dan in de winkel.
 5. Ruil- of verkoopgroepen: Sluit je aan bij online ruil- of verkoopgroepen op sociale media die gericht zijn op aquaristiek. Leden van deze groepen kunnen kunstplanten aanbieden tegen gereduceerde prijzen of zelfs gratis, omdat ze bijvoorbeeld overschotten hebben.

Onthoud dat hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie, het ook belangrijk is om de kwaliteit van de kunstplanten te overwegen. Zorg ervoor dat ze gemaakt zijn van aquariumveilig materiaal en geen schadelijke stoffen afgeven in het water. Het is beter om iets meer te betalen voor kwaliteitsplanten die lang meegaan en veilig zijn voor je vissen en het ecosysteem van je aquarium.

Welke materialen worden gebruikt om kunstplantaquariums te creëren?

Kunstplanten voor aquariums worden gemaakt van verschillende materialen om een realistische en duurzame uitstraling te bieden. Hier zijn enkele veelgebruikte materialen:

 1. Zacht plastic: Dit is een van de meest voorkomende materialen voor kunstplanten in aquariums. Het zachte plastic wordt gebruikt om de bladeren en stelen van de planten te vormen. Het heeft een flexibele textuur die natuurlijke beweging en buiging mogelijk maakt, waardoor de plant er levensecht uitziet.
 2. Zijde: Kunstplanten gemaakt van zijde hebben een zachte en realistische uitstraling. Ze worden vaak gebruikt voor het creëren van delicate plantensoorten zoals mos of fijnbladige planten. De zijden bladeren hebben een subtiele glans die lijkt op natuurlijke planten.
 3. Hars: Sommige kunstplanten zijn gemaakt van hars, wat zorgt voor een stevige structuur en duurzaamheid. Hars wordt vaak gebruikt voor het maken van decoratieve elementen zoals rotsformaties of boomstammen waar de kunstplant aan bevestigd kan worden.
 4. Keramiek of steengoed: Voor bepaalde soorten bodembedekkers of waterplanten kunnen keramische of steengoedmaterialen worden gebruikt om een solide basis te bieden. Deze materialen zijn waterbestendig en stabiel, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in het aquarium.
 5. Metaaldraden: Om de vorm en positie van kunstplantbladeren aan te passen, kunnen metalen draden in de stelen worden gebruikt. Deze draden zijn flexibel en kunnen gebogen worden zonder hun vorm te verliezen, waardoor aquarianen de mogelijkheid hebben om de planten naar wens te modelleren.

Het gebruik van deze materialen stelt fabrikanten in staat om kunstplanten te maken die er realistisch uitzien en bestand zijn tegen de wateromstandigheden in het aquarium. Het is belangrijk om kunstplanten te kiezen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in aquariums, omdat ze veilig zijn voor vissen en geen schadelijke stoffen aan het water afgeven.

Wat moet je weten als je eerste keer eigenaar bent van eigen aquaria met kunstplantaquariums?

Gefeliciteerd met je beslissing om een eigen kunstplantaquarium te beginnen! Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten als eerste keer eigenaar:

 1. Kies de juiste kunstplanten: Zorg ervoor dat je kunstplanten kiest die geschikt zijn voor gebruik in een aquarium. Controleer of ze speciaal zijn ontworpen voor onderwatergebruik en gemaakt zijn van niet-giftige materialen. Vermijd planten met scherpe randen of delen die kunnen loslaten, omdat dit schade aan vissen of het aquarium kan veroorzaken.
 2. Reinig de kunstplanten: Voordat je de kunstplanten in het aquarium plaatst, is het belangrijk om ze grondig te reinigen. Spoel ze af met warm water om stof, vuil en eventuele chemische restanten te verwijderen. Dit helpt om de waterkwaliteit in het aquarium te behouden.
 3. Plaatsing van de kunstplanten: Overweeg bij het plaatsen van de kunstplanten in het aquarium zowel esthetiek als functionaliteit. Creëer een natuurlijk ogend landschap door planten op verschillende hoogtes en posities te plaatsen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte overblijft voor vissen om vrij te zwemmen en schuilplaatsen te vinden.
 4. Onderhoud: Hoewel kunstplanten weinig onderhoud vereisen, is het toch belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om ophoping van vuil en algen te voorkomen. Je kunt ze eenvoudig afspoelen onder stromend water of voorzichtig schoonmaken met een zachte borstel. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, omdat dit de kunstplanten kan beschadigen.
 5. Combineer met levende planten: Als je wilt profiteren van de voordelen van levende planten, overweeg dan om een combinatie van kunst- en levende planten te gebruiken. Levende planten hebben unieke voordelen, zoals het zuiveren van water en het produceren van zuurstof. Ze kunnen ook zorgen voor een meer natuurlijke uitstraling in het aquarium.
 6. Controleer op schade: Regelmatig controleren op eventuele schade aan de kunstplanten is belangrijk. Als je merkt dat een plant beschadigd is of losse delen heeft, verwijder deze dan onmiddellijk om te voorkomen dat vissen zich eraan verwonden of dat delen in het aquarium terechtkomen.
 7. Geniet ervan! Een kunstplantaquarium biedt een prachtige en onderhoudsvriendelijke manier om te genieten van de schoonheid van onderwaterlandschappen. Neem de tijd om te ontspannen en te genieten van het observeren van je vissen in hun nieuwe leefomgeving.

Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvolle ervaring als eigenaar van een kunstplantaquarium. Veel plezier bij het creëren en onderhouden van jouw prachtige onderwaterwereld!

Hoe beïnvloeden de lichtomstandigheden het groeien van plantaardige aquaria met kunstmatige plantsoorten?

Hoewel kunstplanten geen levende organismen zijn en geen fotosynthese uitvoeren, kunnen lichtomstandigheden nog steeds een rol spelen bij het esthetische aspect van het laten groeien van kunstmatige planten in een aquariale omgeving. Hier zijn enkele manieren waarop licht de groei van kunstplanten kan beïnvloeden:

 1. Verlichting voor visuele effecten: Het juiste type verlichting kan helpen om de kleuren van de kunstplanten in het aquarium beter tot hun recht te laten komen. Het kan de details en texturen van de planten benadrukken, waardoor ze er realistischer uitzien.
 2. Sfeer en ambiance: Licht kan ook worden gebruikt om een bepaalde sfeer of ambiance in het aquarium te creëren. Door te spelen met verschillende kleuren en intensiteiten van verlichting, kun je een specifieke stemming of thema neerzetten in het aquatische landschap.
 3. Natuurlijk dag- en nachtritme: Hoewel kunstplanten geen biologische behoefte hebben aan licht, kan het nabootsen van een natuurlijk dag- en nachtritme met behulp van verlichting bijdragen aan een realistischere uitstraling van het aquarium. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van timers om de verlichting gedurende bepaalde periodes in- en uit te schakelen.
 4. Groei van algen: Hoewel kunstplanten zelf geen voedingsstoffen nodig hebben, kunnen ze wel dienen als substraat voor algen. Overmatige blootstelling aan fel licht gedurende lange periodes kan de groei van algen op de kunstplanten bevorderen. Het is daarom belangrijk om een goed uitgebalanceerd lichtschema te hanteren en eventueel gebruik te maken van een timer om overmatige blootstelling aan licht te voorkomen.

Het is echter belangrijk op te merken dat kunstplanten geen afhankelijkheid hebben van licht voor hun groei en overleving, zoals levende planten dat wel hebben. Ze hebben geen behoefte aan fotosynthese of specifieke lichtintensiteiten. Kunstplanten zijn voornamelijk bedoeld als decoratieve elementen in het aquarium, waarbij het visuele aspect centraal staat.

Als je daarentegen geïnteresseerd bent in het laten groeien van levende planten in je aquarium, dan zijn er specifieke lichtvereisten waar je rekening mee moet houden. Levende planten hebben licht nodig voor fotosynthese en hun groei en moeten worden voorzien van de juiste intensiteit en spectrum van verlichting om optimaal te kunnen gedijen.

Latest Comments

Geen reacties om te tonen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.